UC Berkeley - Housing

Er zijn verschillende mogelijkheden voor huisvesting in Berkeley. Voor een korte periode is de campus huisvesting de beste optie: je zit dicht bij de colleges, tussen alle andere studenten, en je hoeft zelf niets meer te regelen. Maaltijden zijn inbegrepen in het huurcontract, en alle faciliteiten zijn aanwezig, van TV-ruimte, wasmachines tot computers.

Op de campus kun je kiezen tussen de Residence Halls en International House. Er is weinig verschil qua faciliteiten. De Residence Halls zijn iets goedkoper, vooral omdat er de optie bestaat om een triple room te kiezen, waarbij je de kamer deelt met 2 roommates. In I-House zijn er alleen single en double rooms. In de evaluaties van onze studenten komt International House altijd als beste optie naar voren.

Onderaan deze pagina vind je een link naar zowel I-House als Residence Halls.

Berkeley housing

Inschrijven voor de Residence Halls en International House is mogelijk via het Registration Center. Je krijgt voorrang bij de inschrijving, wat vooral bij I-House belangrijk is - dat raakt erg snel vol.  Eventueel kun je een voorkeur geven voor een vriend of vriendin als roommate.

Het aantal single rooms per zomer is beperkt, dus zou je een single room wensen, dan moet je op tijd inschrijven.

Studenten die een langer programma volgen kunnen terecht in universiteitsfaciliteiten in Berkeley en San Francisco. Je kunt wonen in de Hillside Residence Halls, waar een mealplan inbegrepen is in het huurcontract. Het is ook mogelijk om te wonen in een prive-appartement, op iets grotere afstand van de campus. En zou je je volledig willen storten in het Amerikaanse leven, dan kun je kiezen voor het Homestay-programma. Je woont dan bij een Amerikaanse familie in de Bay Area.

Meer informatie over de verschillende opties vind je in de brochure die je kunt aanvragen bij het LUC Registration Center.

Off Campus

Wonen in de San Francisco Bay Area is erg duur. Tot voor kort kende Berkeley - als laatste liberale bastion in de Verenigde Staten - een systeem van rent control. Dat huurplafond werd afgeschaft, waardoor de huurprijzen flink stegen. Als centrum van de explosief gestegen 'dot-com'-industrie werd woonruimte in de Bay Area erg schaars. Hou daar dus rekening mee als je zelfstandig op zoek gaat naar woonruimte in Berkeley of San Francisco.

Het is mogelijk om te wonen in particuliere studentenhuizen. Het LUC Registration Center heeft contacten met een aantal huiseigenaren en studentenstichtingen. De woonsituatie in de Berkeley studentenhuizen heeft veel weg van de studentenkamers hier in Europa. In de meeste huizen bestaat de mogelijkheid om zelf te koken. Het is ook mogelijk om een 'mealcard' te kopen via de universiteit, waarmee je in de verschillende campusmensa's terecht kan.

De Universiteit startte een vijftal jaren geleden met een soort bemiddelingsservice voor kamers en appartementen. Via CalRentals kunnen studenten hun kamers of appartementen in onderhuur aanbieden. Als je inschrijft bij CalRentals, krijg je een overzicht van de beschikbare kamers. De meeste mensen willen hun kamer voor de volledige zomerperiode verhuren, hou daar rekening mee. Voor een periode van 6 weken is het moeilijk om iets te vinden.

Andere opties om zelfstandig woonruimte te vinden zijn sites als AirBnB en Craigslist. Let er wel op dat het Registration Center en de University of California geen verantwoordelijkheid nemen voor de off campus housing opties.

De Berkeley Student Cooperative beheert een tiental huizen waar studenten in de zomer terecht kunnen. BSC is vooral interessant voor studenten die een hele zomer naar de Bay Area reizen. De stichting werkt op basis van 'seniority', wat betekent dat de oudste studenten de eerste keus hebben. Hoe later je arriveert in de zomer, hoe minder opties dus. Een aantal buitenlandse studenten dat een kamer reserveerde via 'Co-op" klaagde over de vervallen staat van de huizen, en de troep op sommige kamers: hou die informatie dus in je achterhoofd als je contact opneemt met USCA. Als je een hele zomer gaat, en je komt vroeg aan in Berkeley, kan het een prima optie zijn.

Links UC Berkeley housing

Cal Rentals

Residence Halls

Cal Dining

iHouse

Berkeley Student Cooperative