UC Berkeley - Summer Sessions

Anders dan in Europa sluit de Universiteit van California, Berkeley haar deuren niet in de zomer. Veel Berkeley-studenten gebruiken de zomerperiode om een achterstand in hun studieprogramma in te halen. Anderen proberen sneller af te studeren, ook al omdat de cursussen in de zomer goedkoper zijn dan in de reguliere semesters. Als buitenlandse student zijn de zomercursussen een van de weinige mogelijkheden om te studeren aan de prestigieuze Universiteit van California, Berkeley. Je volgt vakken uit het reguliere programma, dus geen speciaal zomerregime: het zijn de "echte" cursussen. Je zou de vakken kunnen volgen om je te verdiepen in een vakgebied, of je zou de zomerperiode kunnen gebruiken om cursussen te volgen uit een heel andere discipline. En combineer je bijvoorbeeld Marketing met Human Genetics. Een overzicht van de vakken voor de zomer van 2020 is hier te vinden. Een catalogus met alle informatie over de cursussen in de zomer vind je hier; de meest recente copie kun je ook opvragen via het International Registration Center.

/p>

De Universiteit van California stimuleert de komst van buitenlandse studenten. De zomersessies geven Amerikaanse studenten de kans om jonge mensen met een andere culturele achtergrond te ontmoeten. En voor Europese studenten is een ervaring op een Amerikaanse campus ook vaak een eye-opener. De ambitie en concurrentie zijn verfrissend hoog, en studenten dragen de college-identiteit hun hele leven met zich mee.

Die uitwisseling van ideeën leidt tot nieuwe inzichten, andere methodes en verrassende perspectieven bij zowel Amerikaanse als buitenlandse studenten. Amerikaanse universiteiten slagen er als geen ander in om de beste internationale talenten aan zich te binden. Om die reden is de drempel voor buitenlandse studenten zo laag mogelijk gehouden. In vergelijking met universiteiten met eenzelfde status berekent de Universiteit van California lage tarieven voor haar cursussen.

De inschrijfprocedure via het (L)UC registration center is eenvoudig. Er is geen sollicitatie- of selectieprocedure. Voor sommige hogere jaarsvakken geldt wel een zogenaamde "prerequisite", een voorwaarde om aan een cursus te kunnen deelnemen. Om de cursus Financial Accounting te kunnen volgen dien je bijvoorbeeld een goede basiskennis te hebben van economie. Het registration center kan Nederlandse en Belgische opleidingen vertalen naar Amerikaanse criteria.

Om zeker te zijn van deelname aan de cursus van eerste voorkeur kunnen studenten een voorinschrijving ('preliminary application form') invullen via het Registration Center. Daarmee kun je voorkomen dat de cursus die je wil volgen al vol is, zonder dat je aan de inschrijving vast zit. Je kunt kostenloos annuleren, totdat je de inschrijving definitief bevestigt en betaalt. Daarna gelden annuleringskosten van 100 dollar, of 400 dollar als je jouw visumformulieren al hebt ontvangen. Je betaalt rechtstreeks aan de Universiteit van California met een credit card. Zo ben je ook zeker dat er niets “aan de strijkstok” blijft hangen – je betaalt verder geen kosten aan het International Registration Center.

Tot en met de eerste cursusweek kun je gratis wisselen van cursus. Je zit dus niet vast aan je eerste cursuskeuze. Wel bestaat het risico dat de nieuwe cursus al vol is. Een overzicht van de vakken vind je hier.

Berkeley summer

Het International Registration Center zorgt voor een vrijstelling van de TOEFL-test. Daardoor hoef je geen test te doen om de engelse taalvaardigheid te bewijzen, waarmee je ook ca. 200 dollar bespaart. Daarnaast geeft het International Registration Center een korting op de International Registration Fee van UC Berkeley. Eventuele problemen met de inschrijving (zoals eventuele betalingsproblemen, visum-formulieren, volle huisvesting of cursus) worden vanuit Nederland c.q. Belgie opgelost. We sturen je gegevens waarmee je een eigen account kunt aanmaken bij de Universiteit van California. Zo kun je zelf alle gegevens van de inschrijving op alle momenten inzien. Je krijgt verder praktische informatie over het studeren in Berkeley, zoals aankomst op het vliegveld, 'orientation meeting', medische zorg, huisvesting, noodzakelijke telefoonnummers, vervoer, etc. Daarnaast verzorgt het LUC Registration Center het zogenaamde I20-formulier, waarmee je een F1-studentenvisum kunt aanvragen bij het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam of Brussel.

Na afloop van het programma krijg je een certificaat van deelname. Bij het Registrar’s Office in Berkeley kun je ook nog een officieel transcript aanvragen, als je de cursussen mee wil laten tellen bij je eigen opleiding. Een UC-transcript is ook handig als je speelt met de gedachte om in de toekomst nog een Masters opleiding te volgen in de VS. En je hoort bij de prestigieuze club van UC Berkeley-alumni.

Voor huisvesting kun je terecht op de campus, in de Residence Halls of International House. Ook de huisvesting kun je reserveren via het Registration Center. Je krijgt voorrang bij reservering van kamers via het Registration Center.

Je kunt contact opnemen met studenten die afgelopen jaar in Berkeley studeerden.