Berkeley

De University of California, Berkeley behoort tot de beste en meest prestigieuze universiteiten ter wereld. Zeventien nobelprijswinaars kent de universiteit, waarvan er zeven nog steeds colleges verzorgen. Bekende Berkeley-alumni zijn bijvoorbeeld Steve Wozniak van Apple of Prins Johan Friso.

Berkeley is dus de plek waar veel nieuwe start-ups begonnen - daarnaast vind je in de Bay Area veel succesvolle nieuwe bedrijven zoals Airbnb, WhatsApp, Facebook en Google. Sillicon Valley ligt in het zuidelijke deel van de San Francisco Bay Area.

Berkeley is de oudste universiteit in Californië, en de eerste van het University of California-system. De campus, gesticht in 1868, straalt die historische grandeur ook uit. De Berkeley-campus is dan ook een geliefde achtergrond voor Amerikaanse films, zoals de klassieker The Graduate, The Hulk (2003) en Boys and Girls (2000) of Berkeley, the Movie. Een geweldig portret van de studentenprotesten op de Berkeley campus in de jaren zestig zie je in Berkeley in the Sixties.

Berkeley telt ruim dertig duizend studenten; in de zomer zijn er dat ongeveer vijftienduizend, waarvan zo'n 10 procent uit het buitenland komt. Ruim 80 procent is regulier Berkeley-student, de overige 10 procent komt van andere Amerikaanse universiteiten. Een

Naast het feit dat in Berkeley alles binnen loopafstand te bereiken is, heeft de San Francisco Bay Area voor buitenlandse studenten het grote voordeel van prima openbaar vervoer. Zowel bus- als metroverbindingen zijn comfortabel, snel en niet te duur. Het duurt niet langer dan 20 minuten om van Berkeley naar San Francisco te reizen. Met de tram kun je reizen naar het strand.

Het tijdschrift US News and World Report publiceert jaarlijks een scorebord van Amerikaanse universiteiten. Op de ranglijst van national public universities in de Verenigde Staten wordt Berkeley als beste genoemd.

Berkeley Campus

Berkeley is een relatief kleine stad, waarin de Universiteit een vooraanstaande plaats inneemt. Dat kan ook niet anders, omdat de stad groeide rond de universiteitscampus. Het centrum van Berkeley is daardoor volledig gericht op studenten, met boekwinkels, pizzeria's, cafe's, fietswinkels, outdoor travel stores, etcetera. In de zomer kun je profiteren van de fantastische sportfaciliteiten: je kunt gebruik maken van de binnen- en buitenzwembaden, tennisbanen, hockeyvelden, fitnessruimtes, etc.

Berkeley strekt zich uit van de heuvels tot aan de baai. Het weer is het hele jaar vrij mild, met een gemiddelde temperatuur in de zomer van 23 graden. ’s Avonds kan het vrij fris zijn, ook in de zomertijd. De mist in de zomer van San Francisco blijft Berkeley bespaard, maar zie je vanuit de heuvels wel hangen.

De Universiteit kent 130 vakgroepen, onderverdeeld in 14 colleges en schools. De meest bekende zijn de HAAS School of Business en het Psychologie-departement. Door de jaren heen heeft de UC Berkeley, zoals eerder vermeld, heel wat bekende alumni voortgebracht. Veel mensen uit de Obama-regering studeerden in Berkeley, en onder de alumni bevinden zich bijvoorbeeld naast Wozniak, ook Robert McNamara (voormalig minister van buitenlandse zaken), Sandra Oh (Christina Yang in Grey´s Anatomy), Suzanna Hoffs (zangeres van The Bangles), maar ook de Nederlandse prins Maurits (hij woonde in het International House) en Johan Friso.