UCLA

UCLA is de jongste campus van het University of California system, en de grootste. De universiteit komt vaak in het nieuws doordat Hollywood-studio’s er films opnemen, en recentelijk vooral doordat Michael Jackson overleed in het UCLA Medical Center. Daardoor krijgt UCLA niet altijd de aandacht en waardering die het verdient voor de academische faciliteiten, want die zijn erg goed. UCLA is de vijfde Public National University in de Verenigde Staten. Belangrijker nog is het feit dat de universiteit bekend staat als de meest innovatieve in de Verenigde Staten, wat afgelopen jaar meer dan 400 miljoen dollar aan research fondsen opleverde.

Bekende Amerikaanse iconen studeerden aan UCLA, zoals Jim Morrison (Doors) en James Dean. Maar UCLA bracht ook 4 Nobel-prijs winnaars voort.

Voor studenten op zoek naar een academisch netwerk is het studeren aan UCLA een prima investering. Bovendien biedt de universiteit een ongekend breed spectrum aan cursussen. Studenten kunnen kiezen uit meer dan 100 afstudeerrichtingen. De faculteiten Theater, Film and Television en de John Anderson School of Management en Pscyhology zijn wereldbekend.

De campus van UCLA verhuisde in 1929 naar Westwood, destijds een pittoresk gehucht, nu het centrum van de filmindustrie, grenzend aan Bel Air en Beverly Hills. Iedere donderdag is er daardoor een grote premiere aan de rand van de UCLA-campus, waar studenten afgelopen jaar Jennifer Aniston tegen het lijf liepen en Ryan Reynolds.

De 419 hectare grote UCLA-campus laat dan ook weinig te wensen over. De erfenis van de Olympische Spelen van 1984 garandeert fantastische leef- en sportfaciliteiten, met prima universiteitshuisvesting en prachtige sportzalen. De UCLA-mensa is uitzonderlijk goed.

De Universiteit is erg gewild. Meer dan 37 duizend studenten solliciteerden voor het Fall Semester aan UCLA, niet meer dan 4200 werden er aangenomen. Het zomerprogramma is dus een geweldige kans om te studeren aan een van Amerika's meest gewilde universiteiten.

Momenteel telt UCLA ruim 40.000 studenten, in de zomer zijn er dat ongeveer 15.000. Typerend voor de metropool Los Angeles is de etnische diversiteit van de studenten. Ook daarvan bestaat een ranglijst in de Verenigde Staten, waarop Los Angeles de tweede plek inneemt. De University of California speelt een voortrekkersrol in het debat over positieve discriminatie voor ‘etnische minderheden’. De term is misleidend, want studenten met een aziatische afkomst zijn in Los Angeles met 39 procent de grootste ‘minderheid’. Daarnaast is het spaans in Los Angeles een net zo belangrijke taal als het engels.

UCLA library

De stad Los Angeles trekt in de zomer een groot aantal bezoekers op zoek naar Venice Beach, Disney World of Universal Studios. Als UCLA-student ontdek je ook een ander Los Angeles. Op de campus vind je het Fowler Museum of Cultural History, het Geffen Playhouse en de Ocean Discovery Center. Daarbuiten vind je de ruige kust van Laguna Beach, het Museum of Contemporary Art, de presidential library van Ronald Reagan, en de imponerende omgeving van Joshua Tree National Park.

Bij de University Dormitories kun je inschrijven voor georganiseerde trips, of op zoek gaan naar een compagnie om de trips op eigen houtje te ondernemen. Voorbeelden van excursies zijn Sea World in San Diego, een weekeinde Las Vegas, of Joshua Tree National Park.

Gemiddelde temperatuur in de zomer in Los Angeles ligt rond de 28 graden. Reis je richting het oosten, richting Nevada (Las Vegas, Death Valley) dan kan de temperatuur flink oplopen. ‘s Avonds kan het fris zijn, omdat je in de buurt ligt van "the valley".